PEACE PREVAILS

May peace prevails upon all beings on the earth and beyond. You may scroll down to browse the contents of this blog.

Friday, 23 October 2015

DUHAI FEMINIS, EKOLOGIS, SPIRITUALIS WANNA B TAK JADI

"Kalau saya mati, awok jgn gatal kawin lain!!"


Mak dan bapak aku asal kampung. Mak aku mulutnya brutal, tapi ikhlas dia sangat osem tahap wali. Feminis versi mak aku tak perlu sampai kena tunjuk2 tetek. Arwah bapak aku pula jenis pakai kopiah dan songkok, tapi dia 'gentleman' izinkan mak aku meniaga utk meningkatkan ekonomi keluarga yg besor. Dia bawak mak aku dan aku tunggang kapcai ke sekolah dan kedai kain mak di pekan Teluk Intan. Takda pun mak aku komplen dia dikongkong, ditindas dan didiskriminasi pun!! 

So pada feminis ekologis spiritualis 'wanna b but not really there', tolong la 'mindfull' sikit oii kalau nak pilih contoh kes kongkongan, penindasan, penderaan wanita. Kalau pun beriya sgt dgn emansipasi wanita, tak perlu la buat 'selective jugdement' terhadap satu kelompok manusia, agama, budaya, resam, adat dan amalan yg kamu tak percaya dan amalkan pun. Bagilah contoh kes perbandingan yg lebih komprehensif, merentas pelbagai kelompok bangsa, agama, benua dan masa. Kongkongan terhadap wanita berlaku hanya dikalangan penganut Islam je ke?  Jahat sangat ke Islam dan penganutnya?

Please la, wake up. 

No comments:

Post a Comment