PEACE PREVAILS

May peace prevails upon all beings on the earth and beyond. You may scroll down to browse the contents of this blog.

Wednesday, 31 October 2012

JEJAK BUNYI...4 PERSEPSI (TRACING THE SOUND...4 PERCEPTIONS)

1989, "4 Perceptions - Poetry, Song & Dance" at the Creative Center, National Art Gallery. Such cross-disciplines ventures are not new, they have been around since the 70s, including at UiTM. Pak Pin, if I'm not mistaken did a diploma project on performance (as told by Nasir Baharuddin), Amron called the spirit of Hang Tuah for his performance at the UiTM's Menara, there were yearly (then biennally) experimental sound-visual performances at UiTM like Ledak Lintar and Kom-X. Zainal Alam Kadir performed in Shukri Elias (Lennon's) light sculpture in Kom-X (1986).
1989, "4 Perceptions - Poetry, Song & Dance" with Fauzin's painting as the backdrop. The song and lyric were inspired by his "Alam Fana" series. Ladin Nuawi performed his poem, while sifu Krishen Jit, Ismail Zain, Khoo Kay Kim and Ramli Ibrahim shared their thoughts about young people in the arts during an accompanying mini seminar. The indefatigable Normah Nordin was the producer.
1989, "4 Perceptions - Poetry, Song & Dance" with Eddin Khoo, Rafiq, Marion D'Cruz, Dida, Piggy Tan, Hasan & Markizah, Dida Malik, Mat Noor, Iryanda Mulya, Wak Mustaqim, Najib Nor, Taufik, Fauzin, ? Adnan. Piggy, Dida and Marion interpreted Mat Noor's and Fauzin's works thru dance and movement. Rafiq, Eddin, Hassan & Markizah churned out soulful social-commentaries acoustic numbers. Najib, our production design, fashion and costume extraordinaire, was the driving force with a Poppey sense of humour.

Rahmat Haron said, "so glad that now i've lot more references of the past happening...agreeable cross-inter disciplines art practices are not new..true enough...in whatever forms in this age of reproductions things are not so new...but at least there must be sumthin out of its new representations or just a mere repetition of the past...i'm interested in that tat sumthin...the so called unknown"



Fragments from fb:
  • Jin, work belakang tu mana pi?
  • Fauzin Mustafa tu la...jenuh nak ingat...x tau kemana...bila tengok gambo ni baru teringat lagu ko...Noi ...menjiwai betui masa ni dengan apa yg kita buat...
  • Hasnul Saidon Hang ni, salawat byk2. penting ni, kena ingat juga. Aku nak beli, bayar ansuran selagi ada bulan dan bintang.
  • Fauzin Mustafa rasanyer dah innalillah...terjemahan kepada konsep siri-siri alam fana' Noi
  • Hasnul Saidon Betoi-betoi fana. Anyway, work ni ada dalam memori aku, memang ber'jin', atau mungkin kerana waktu tu buat work dengan jiwa yang fana tik.

  • Taufik Abdullah Bila lagi la kamu nak buat album komersil....teringin teman nak tengok kamu ganti...Dr Wan,Zubir Ali dan Sohaimi Mior Hassann.....tapi demo tape tuuu kena bagila teman dengo dulu.....masa kite kat New York dulu kamu pernah nyanyi lagu yang liriknya aku tulis.....aku sendiri pun dah tak ingat tapi something about 'perasaan terpendam' hati seorang student.....Abadikanlahh.......
  • Hasnul Saidon zaman 'peras''santan' fik.
  • Taufik Abdullah Ha!ha!ha!.....zaman student dulu...kita nak kat orang,orang tak nak kat kite,orang nak kat kite,kite pula tak nak kat orang.....memilih tul...!!!bebudak la katakann...
  • Hasnul Saidon Peras santan dalam lagu aku dulu setahu aku la, banyak hal alam dan kerohanian, bukan cintan. Adala mungkin satu dua, tu pun buat cuci mulut je.
  • Taufik Abdullah takkan tak ingat kot???senikata"andai cinta diberi...adakah kau balas kembali'.......dalam tuu ada 2 makna....he!he!tangkap syahdu la pullak!
  • Hasnul Saidon tu masa pra UiTM, masa aku lepak tunggu result SPM di Cheras brader. Lagu tu masa nyanyi di UiTM, dah kira re-run. Itupun aku buat untuk member yang syok kat awek anak jirannya di Maluri. Sibuk dia nak tape bagi kat awek tu.
  • Taufik Abdullah lagu tuu bestt and just imagine......banyak juga senikata lagu kamu yg kadang2 masih terngiang2 kat dalam kepala niii.....those are chiselled hard onto my brain....so let all the songs chisel into all Malaysian's head.....pulak!!
  • Hasnul Saidon Lagu cintan aku pra-UiTM, "Bersendiri dihimpit sepi, dalam gelanggang anugerah Ilahi, yang memuatkan cerita yang ngeri, meruntun naluri. Di sinikah bersembunyi, dari semalam yang meracun hati. Di sinikah tempatnya nanti, bertemu dua hati. Dengarlah sayang, luahan ini, bertinta intan oooo bertatahkan seni. Cubalah sayang, faham puisi ini, cubalah kau mengerti. Di sinikah jugakan berakhir. Segumpal rasa, yang tak kekal lama. Kerna kau sayang tidak mengerti, erti lagu ini." Fuuuh....emo gileeer.
  • Taufik Abdullah wow!!strong lagi ayat2 tuu lagiii....aku jugak ingat sikit2"sore...yang samar....disuatu..eaeae.....yang membawa ku pergi...eaea hilang pupus ditutupi malamm...yangg heningg....Akan datang sebuah mimpiii yang pastinya tiadaaa bertepi...pabila..ea.ea.aea...something like that!!ha!ha!betulkan....
  • Hasnul Saidon Tapi lepas tu beralih ke alam dan kerohanian:
    "Tanah yang keing dan kotor di sisi kehidupan ini. Kita yang kerdil nan kosong dan sering lupa, oooo dari manakah. Persoalan yang tak mungkin bakal tiba. Mata yang ada tak sudi, melihat ke bawah lagi. Hati yang bercinta, dengan dunia, hingga terus terlupa, Hakikat, adanya kita.

    Pohon yang tegak dan gagah di sisi kehebatan diri. Pucuk yang tinggi nan sombong dan sering malu, oooo pada buminya. Keinsafan yang tak pernah kunjung tiba, hijau yang hanya sementara, walau di mana pun ia. Akhirnya kan layu, dan pergi jua, lalu akan menyembah....Hakikat.....adanya.....Ia.....adanya....ia

    Yang hitam dan juga yang putih
    Kini tak lagi berbeza
    Yang hijau dan juga yang berputik
    akhirnya akan....akhirnya akan
    jatuh jua
    Jatuh jua.

    Jatuh jua
    Jatuh, jatuh jua."

    Fuuh......catharsis.
  • Taufik Abdullah Ebiet G Ade pun kalah niii....rasa syok la pulak mengingat dan mengasah cakra otak aku yang seasoned niii.....
  • Hasnul Saidon Fik, tu semua lagi pra UiTM, aku pun dah lupa.
    "Hilang pupus ditutupi malam, yang hening. Akan datang sebuah mimpi, yang pastinya tiada bertepi. Pabila muncul mentari pagi, mimpi kan pergi." Mak oiii.....jiwang negatif dan putus harap abih.
    Masa ni aku dalam era rebel, apatah lagi tak dapat masuk UiTM. Kena mintak dua kali.
  • Taufik Abdullah tetapii....adaa tapiiiinyaa....senikata niii ada nilai komersill yang hakikatnya kita terpaksa terima....walaupun demi seni untuk seni dan walaupun demi seni untuk masyarakat......ewah!nak memanaih perasaan kamu jaa nii.....
  • Hasnul Saidon Pada tahap hidup kini fik, aku dah boleh menerima, memain dan menggunakan perasaan, sambil berada di luar 'perasaan'.
  • Fauzin Mustafa Noi tu senikata lagu tu ke...cam pernah dengor jer...Fik terus terang masa tu aku dok kata dalam hati...Noi ni jadi penyanyi top ler nnt...boleh ler aku numpang glamer...hehehe
  • Taufik Abdullah Jin,itulapasal aku dok memanaihkan citrawara yg lama nii...kurang2 boleh jadi PA ke PM ke atau personal manager atau PL (penulis lirik)....he!he!
  • Hasnul Saidon Fik & Pojin, tu senikata lagu based on fana dan daun kering besor yang hang rajin sgt kutip buat painting daun reput dulu. Gambar poyo di atas ni diambil masa tengah soul out senikata tu. Memang ada angan-angan nak buat album dan jadi famous,  tapi sebab tak tahan tulah dan geli, tersasar ke fine art. Rupanya dunia fine art lagi banyak geli nya. Sebelum tu, nak jadi doktor, lepas tu nak jadi pemain bolasepak, macam Azizol Abu Hanifah, kawan sekolah dulu. Lepas tu, nak jadi arkitek. Walaupun takda yang menjadi, segala yang 'nak' tu lah yg dah bawak aku mengembara merentas merata. Tapi memanglah tak jadi, sebab asyik 'nak' je. Sampai bila-bila 'nak' je, tak pernahnya 'jadi'. Rupa-rupanya semua tu membawa aku pada zikir 'jadi', dari surah Yasin tu.

    So now, zikirkan 'jadi', jadilah.
  • Fauzin Mustafa ...dan tiada persoalan atas segala yang terjadi...kun fa ya kun...alhamdulillah

No comments:

Post a Comment