PEACE PREVAILS

May peace prevails upon all beings on the earth and beyond. You may scroll down to browse the contents of this blog.

Tuesday, 27 March 2012

MEDAN KUANTUM - BEBERAPA PETIKAN MENGENAI KEAJAIBAN BERNAMA 'MINDA'

Mari kita susul 'syahadah'. Mari kita jadi SAKSI kepada keajaiban bernama 'minda' agar kita lebih menghargai satu anugerah yang bernama 'membuat pilihan'. 

Sebelum tu, kita mohon Petunjuk, Hidayah dan Perlindungan. Kita tutup semua pintu batin dari segala gangguan tenaga tidak stabil. Kita korbankan ego.

Selain dari meninjau banyak ayat dalam Al-Quran tentang peri pentingnya keajaiban 'akal' dan anugerah 'berfikir' (sebelum terJADI dan dipanggil TAKDIR), mari kita sama-sama 'buka medan' dulu menerusi petikan-petikan di bawah. 

Petikan-petikan dibawah tidak disusul oleh petikan sumber. Mungkin dengan cara itu kita dapat kurangkan prejudis dan bias.

"Fikiran kita berinteraksi dengan seluruh alam pada tahap fizik kuantum."

"Dengan mempelajari bagaimana memandu proses berfikir dengan cara fitrah, anda memiliki kemampuan untuk mempengaruhi dunia anda menerusi fikiran."

"Semua yang dikatakan 'kita' adalah hasil dari apa yang kita fikirkan. Minda adalah segalanya. Apa yang kita fikir, kita jadi."

"Kita adalah gumpalan tenaga. Semuanya adalah tenaga. SEMUA."
 
"Sentiasa ingat, fokus anda menentukan realiti anda."

"Setiap kali kita berfikir, kita mencipta masa depan."

"Imajinasi adalah segalanya. Ia adalah pembayang kepada tarikan kehidupan yang bakal muncul."

"Kita adalah dari Yang Satu. Oleh itu, kita berkait secara fiziknya dengan semua kehidupan dan segalanya dalam alam semesta ini."

"Terdapat apa yang dipanggil pertautan universal atau pertautan kuantum yang mendasari segala kehidupan." 


"Otak kita sebenarnya adalah komputer kuantum."


""Minda menjadi instrumen yang keadaan kuantumnya mengizinkan observasi, mencipta realiti dan meniruskan realiti menjadi 'kejadian'."


"Mohon dan anda akan diberi."


"Law of Inertia - setiap objek yang pegun(tidak bergerak) akan kekal pegun. Setiap objek yang dalam pergerakan akan kekal bergerak. Kecuali dipengaruhi oleh kuasa dari luar."


"Law of Force and Momentum - sesuatu kuasa yang bertindak terhadap sesuatu jasad ditakrifkan dalam satu garisan lurus dan merupakan hasil dari isipadu dan peningkatan kelajuannya."


"Law of Reciprocals (Action and Reaction) - untuk setiap aksi, akan ada reaksi bertentangan yang sama kuasanya."


"Saiz tidak menjadi hal. Tengok saya ni. Kamu menghakimi saya berdasarkan zaiz saya, kan? Hmm? Hmm. Sepatutnya bukan macam tu. Sebab sahabat saya adalah Kuasa, dan ia adalah sahabat yang amat perkasa. Tenaganya menyelubungi kita dan menautkan kita. Kita adalah cahaya bersinar, bukan jasad kasar. Kamu mesti dapat rasa Kuasa itu disekeliling kamu, di sini, antara kamu, saya, pokok, batu, semua tempat, ya."


"Bila saja anda berfikir yang anda boleh atau tidak boleh buat, anda betul."


"Kehidupan adalah penari, dan kita adalah tariannya."


"Orang yang bijak membentuk kata-kata dari fikirannya"


"Tak perlu berlegar-legar dalam masa silam, tak perlu memimpikan masa depan, beri tumpuan minda pada saat KINI."


"Lebih payah seorang itu mencuba, lebih banyak rintangan dicipta untuk diri sendiri"


"Lebih banyak seorang itu bertindak dalam harmoni dengan seluruh alam, lebih banyak seorang itu dapat capai, dengan usaha yang sedikit."


"Ruang adalah benda teragung, kerana ia mengandungi segala benda"


"Mereka yang bergantung pada dunia berdasarkan pancaindera sebagai yang benar-benar wujud hakiki, sebenarnya hidup daif dalam lubuk kejahatan dan kejahilan"


"Berhati-hati dengan apa yang kamu fikir. Kehidupan anda dibentuk oleh pemikiran anda."


"Semua zarah jasad berpunca dan wujud atas ihsan suatu kuasa...Kita boleh andaikan bahawa di sebalik kuasa ini adalah kewujudan Minda Bijaksana yang sedar. Minda ini adalah matriks untuk semua zarah jasad."


"Minda menjadi lokasi benih yang jika dibiarkan tumbuh, akan menarik padanya segala kondisi yang diperlukan untuknya dizahirkan menjadi bentuk yang dapat dilihat."


"Anda adalah perlanjutan fizikal dari yang tidak berbentuk fizikal."


"Anda memilih reaksi sepertimana anda memilih apa yang hendak difikir."


"Kembalilah pada fitrah. Segalanya adalah SEMPURNA."


"Kesedaran (bangun)...adalah satu fenomena dalam mana kewujudan alam semesta diSAKSIkan."


"Yang kita katakan realiti adalah ilusi, walaupun ia adalah ilusi yang tekun/tidak mudah mengalah."


"Jika kita mengandaikan bawaha kewujudan kita pada dasarnya adalah bertaut dalam satu medan percantuman (unified field) dalam mana kita adalah satu, akan menjadi lebih mudah untuk kita memahami bagaimana kita saling mempengaruhi satu sama lain."


"Lebih banyak anda mencairkan diri ke dalam sesuatu yang lebih hebat dari diri anda, lebih banyak tenaga anda miliki."

Sebagai penutup, kita susul pula dengan soalan "Apa yang aku PILIH untuk FIKIRkan sekarang?"


(Bersambung).

No comments:

Post a Comment