PEACE PREVAILS

May peace prevails upon all beings on the earth and beyond. You may scroll down to browse the contents of this blog.

Thursday, 22 June 2017

PANDAI-PANDAI

Ada yg hanya pandai menghurai tentang Tuhan, tapi tak pandai mengalami Adanya Tuhan. Ada yg sebaliknya, tak pandai menghurai tapi pandai mengalami. Ada yg pandai kedua-duanya. Ada yg bukan kedua-duanya. 
Pandai-pandailah pilih, lagipun semua dah pandai. 

EXPLAIN & EXPERIENCE

The ability to explain the Infinite does not necessarily suggest the ability to experience the Infinite. 

To those who veil themselves by searching for a proof of the Infinite merely through explaining rather than experiencing, ask your mother to explain and measure her love to you. 

FEMININ-MASKULIN

Apa kata pamerkan interpretasi seniman lelaki terhadap wanita sebagai inspirasi dan interpretasi seniman wanita terhadap lelaki sebagai inspirasi. 

Hidup perlu imbangan ya sayang. 

KENAPA BUKAN BAPAKOTA ATAU DATOKATA

PROF SITI ZAINON ISMAIL
Masih adakah jambatan tempatan laluan jalan kaki dan rel keretapi di Teluk Intan? Tahun 1964 ibu dan ayah tiri saya membawa diri dan tinggal di Kampung Baru jalan hala ke Chenderong Balai. Ibu berjalan kaki ke bandar Teluk Intan berniaga nasi campur..tapi saya hanya sekali ke situ...ya cerita lisan yang terabaikan....itulah zaman susah ibu harus meninggalakan Gombak,  berpindah ke Kelantan, ke JB, ke Teluk Intan, dan saya membesar dengan Nenek....adoiiii. Sudah remaja baru berkumpul dengan ibu yang kadang terasa jaraknya....mujurlah saya dapat bersama ibu dihari tuanya...dengan ungkapan berulang-ualng juga ... Al Fatehah untuk semua ayah ibu kita...terima kasih Hasnul.....

AKU
Prof Siti Zainon Ismail, semalam saya ditunjukkan kawan buku prof tentang rumah warisan 'bonda' di tgh2 kota KL. Buku tu comel dan molek. Nak cari satu utk simpanan peribadi.? Ada petikan istilah 'bonda', kaitannya dgn bahasa Minang (taliair) juga asal-usul nama 'banda' atau bandar. Saya terkesan dgn istilah 'ibu-negara' atau 'ibu-kota' yg tak diguna dlm bahasa inggeris. Ibu itu lebih memuliakan. Ada 'belas'. Cuma sedihlah Prof, sekarang ni ibu-kota dah jadi 'bapak-kata' dan 'Dato kata' yg hilang belas, byk 'belasah', terutama tinggalan warisan. Maaf Prof, terlajak luah, hahahhhhh.

Wednesday, 21 June 2017

BEST ART

Best art is to b experienced and felt, not explained and understood. 

Please la. 

(Karya terbaik adalah untuk dialami dan dirasai, bukan dihurai dan difahami. 

Tolong la ya.)

SAY YES

Why 'say NO' when there r so many things that we can 'say YES' to. 

Chill la. 

Tuesday, 20 June 2017

DUHAI LAILATULQADAR


"The universe is not outside of you. Look inside yourself, everything that you want you already are."(Rumi)

....duhai Lailatulqadar...

KATAKAN YA PADA BELAS & KEBAIKAN

Kenapa la abihkan energy pada 'say No'? Napa tak pilih utk fokus pada 'say Yes'. 
Pilihlah utk fokus pada apa yg kita mahu, bukan pada apa yg kita tak mahu. Issh...tak buat research ke sayang oii. 

'Say YES to compassion and kindness'
'Katakan YA pada belas dan kebaikan.'

Friday, 16 June 2017

DEAR WOUNDED MOTHERS (PART 5)

SCEPTIC:
I dont subscribe to this new age hippy 'unconditional love' thing.

RECEIVER:
Tell that to you mother. 


Seeking forgiveness, with lots of love and compassion to all the wounded mothers around the world.

DEAR WOUNDED MOTHERS (PART 4)

Throwback mid 2016

SCHOLAR:
You must define and elaborate clearly, what is compassion. 

STUDENT:
Yes, the way our mothers did to us since we were in their womb for 9 months, until now. 

Seeking forgiveness, with lots of love and compassion to all the wounded mothers around the world. 

DEAR WOUNDED MOTHERS (PART 3)

Throwback mid 2016

BRANDING EXPERT & CONSULTANT:
Why belas? Does it mean we all don't have enough love and compassion?"

CLIENT:
Perhaps you should ask that question to all those wounded mothers out there.

Seeking forgiveness, with lots of love and compassion to all the wounded mothers around the world. 

DUHAI BONDA-BONDA YANG TERLUKA (BHG 2)

Tanya: 
Apa sebenarnya 'objektif' kasih dan belas tu? Apa matlamatnya? KPI? ROI? 
Jawab:
Cuba tanya bonda2 kita. 

Mohon ampun, dengan limpahan kasih dan belas buat semua bonda yg terluka. 




MOGA KITA PEROLEH LAILATULQADAR

Perbuatan yg sakit, disusul oleh kebanjiran komen yg juga sakit, malah lebih menyakitkan. 

Selamatkanlah kami semua. Moga kita peroleh 'Lailatulqadar'. 

DUHAI BONDA-BONDA YG TERLUKA


Duhai bonda2 yg terluka, kami tidak sanggup membayangkan apa yg terpaksa kamu lalui. Luka kita dalam. Begitu ingin sekali kami menawarkan ketenangan untuk kamu, namun tiada siapa pun dikalangan kami yg mampu. 

"Kelukaan itu adalah tempatnya cahaya memasuki kamu." (Rumi)

Kami hanya dapat melimpahkan kasih dan belas untuk kamu, sepertimana yg telah kamu limpahkan kepada kami semasa kami masih bayi dan kanak2. Izinkanlah cahaya memasuki kamu duhai Bonda2 yg terluka. 



 (Picture source: Malaysian Insight, Fahmi Hamid, June 16, 2017)

OUR WOUNDED MOTHERS

Dear wounded mothers, we can't bear to even think about what u have to endure. We r deeply wounded. How we wish to offer a solace for u, but none of us can. 

"The wound is the place where the light enters you" (Rumi)

We can only shower you with love and compassion, as you did to us when we were babies and young kids. Let the light enters you dear wounded mothers. 






(Picture source: Malaysian Insight, Fahmi Hanid, June 16, 2017)


SPREAD & ECHO HIGHER-MIND ENERGY

Responding to animalistic lower mind act, from a lower mind position, only yields even more lower-mind responds@energy. 

Cukup la hoi! Stop la this cycle bodo. 

Spread and echo higher mind energy. 

AMARAN

AMARAN TANPA TAJAAN KERAJAAN

Modus operandi kejahatan ada 2:
1. Menarik perhatian (kepada perkara2 yg jahat)
2. Mengalih perhatian (dari berniat baik dan berbuat kebaikan)
Yg nak buat baik pun boleh ditarik dan dikalih. Paling disasar - niat. 
Diminta semua berhati-hati sebelum Raya ni. 

Sekian. 





Thursday, 15 June 2017

SEE GOODNESS, HEAR GOODNESS

So what's the counter-point for
"See no evil, hear no evil"? Is it...
"See evil, hear evil"?
Maknanya apa? Jom nengok setan, dengor ckp setan?
Akhirnya? 
Jadi setan la kot!!!

Lebih sihat...
"See goodness, hear goodness"

BULI

'Buli' dgn 'siksa sampai mati' tu sama ke? Ishhh

Tuesday, 13 June 2017

BALIK KAMPUNG


"Bila kamu nak balik Hasnul?"

ULANGKAJI SURAT CINTA 2


Ulangkaji  SURAT CINTA 2 "Ilmu tauhid feqah tasawuf sebagai pembangunan ROHANI manakala ilmu lain2 Sains, Teknologi, Ekonomi, Syosial, Kedoktoran dan sebagainya yang mesti berasaskan Islam adalah sebagai Pembangunan JASMANI atau Fizikal. Oleh yang demikian, ayahanda harap apabila anakanda Berjaya dengan pelajaran sekarang ini, balek kembali ke Negara, hadapilah pula pelajaran Ugama, mana2 doa harian yang perlu, ayat2 lazim (surah dalam sembahyang), wirid selepas sembahyang – pelajaran tasauf mestilah juga dituntut disamping beramal. Inilah sahaja satu2nya pesan bapak dan inilah dia KEBUN/LADANG yang mungkin bapak emak akan terima Insyaallah di akhirat kelak. Kalau Lon, Nan, Dud, Yong bagi wang pada emak terima kaseh Al-hamdulillah – ini merupakan pertolongan untuk fizikal sahaja, Tapi rohani adalah bantuan yang datang dari anak yang berupa doa – zikir, tahlil, bacaan Quran itulah yang benar2 ABADI. Rasulullah bersabda apabila mati anak Adam putuslah segala amalannya melainkan tiga perkara iaitu Sadaqah jariahnya (amal soleh), kedua ilmu yang manfaat dan anak yang soleh (anak yang mendoakan ibu-bapak.)". #H3RO #h3ropulangketelukintan @gemabelas2017 #gemaBELAS2017 #belasinsan  Koleksi #balaiseninegara



GEMAKAN KASIH & BELAS IKHSAN

Keganasan dan kejahatan berleluasa bukan kerana tidak didedah, tidak diendah, tidak diberi respon, dicemuh, dilawan, ditentang, di'viral', dikomen, diulas, dianalisis, di'bahan' dan di'spin'. Malah, keganasan dan kejahatan dianggap memiliki 'news value' yg tinggi, termasuk dlm media sosial. Ia juga sering dijadikan modal pusingan (spin) utk melanjutkan agenda extremis kekuasaan kapitalisma, bertopengkan berbagai wajah. 

Keganasan dan kejahatan berleluasa kerana KASIH dan BELAS IKHSAN semakin tidak digemakan. 

Kasih dan belas ikhsan ada di depan mata. Malah, keduanya dah ditanam dan diprogram dalam diri setiap manusia selama 9 bulan sebelum dilahirkan. 

Jom gemakan. 

3 TAHUN BAPAK DAH PINDAH


Assalamu'alaikum Bapak. 3 tahun dah bapak pindah. Sini redup.

PULANG KE TAMAN SYURGA


Pulang ke Taman Syorga. Dari saat bapak meninggal sampai dimandikan, Mak tenang. Sebelum disembahyangkan, Mak cium dahi bapak yg sejuk. Aku duduk dekat mengadap mereka. Mak bisik pada bapak "awak tunggu saya di pintu syurga ya," sambil usap muka bapak. Lepas tu dia terus tersembam lemah ke bahu aku dan menangis. Saat itu aku rasa spt dipeluk satu ketenangan yg tak terperi, tapi cuma utk beberapa detik saja. Mahu aku bawa semua manusia pulang ke situ, utk merasainya. Sampai sekarang aku cuba pulang kepada rasa itu, tapi cuma dapat tempias je, persis mengintai dari jauh. Gitupun, jika kita dpt tempias pun takpa la, mungkin dpt kurangkan bahang panaz keinsanan yg makin gering kini. Selamat pulang ke Taman Syorga dalam hati kita,  sebelum ia lupus ditelan nafsu zaman yg makin mengganas. Jenguk kat pagar pun cukupla dulu. #gemaBELAS2017 @gemabelas2017

BELAS ITU MEMULIH

Cikgu Mau Khoon Thye dgn anak didik istimewanya, Clement. Foto dari program #gemaBELAS2017 di SKC Aik Hua berjudul #BELASalamAikHua, George Town, Pulau Pinang, Mac 2017x 


Berikut adalah versi pendek dari entry blog terdahulu (2014) berkait dengan pembinaan naratif dalaman yang dipacu oleh keikhsanan. http://hasnulsaidon.blogspot.my/2014/11/naratif-peribadi-pagi-jumaat.html?m=0 

James Doty, seorang profesor pakar-bedah neuro (neurosurgeon) dan Pengarah Center for Compassion and Altruism Research (CCARE) di Stanford University California, mengatakan bahawa sifat keikhsanan (compassion) boleh menjadikan kita sihat, panjang umur dan menyumbang kepada dunia yang lebih baik. 

Menurut Prof. Doty lagi, keikhsanan boleh meningkatkan kualiti hubungan peribadi,  mengurangkan pemanasan dalam badan, memperbaiki fungsi jantung, dan memanjangkan telomere (DNA yang melindungi bahagian hujung kromoson kita). 

Debat tentang keikhsanan berlegar antara keikhsanan yang tertanam dalam DNA dengan yang dibentuk oleh faktor persekitaran (nature and nurture).  Faktor persekitaran ini termasuklah usaha merangka program latihan yang boleh meningkatkan daya keikhsanan seseorang. 

Menurut Prof. Doty lagi, penyelidikan lepas telah menunjukkan bahawa terdapat kecenderungan pada manusia, berdasarkan aspek evolusi, untuk mentakrif diri berdasarkan apa yang diistilahkan sebagai 'in-group' dan 'out-group'. Ada yang menamakannya 'selfish genes' (Hawkins, kalau tak silap). Kajian sosial dan budaya memanggilnya sentrik-bangsa (ethno-centric), yang juga boleh dipalitkan dengan sentrik-agama (religio-centric) atau kedua-dua sekali, ethno-religiocentric. Saya pernah dikhutbahkan bahawa sentrik ni fitrah, cuma jika ia dijadikan sebab untuk membuat kerosakan terhadap 'orang lain', ia jadi asabiah terlajak laris (melampau). Boleh merosakkan sesiapa jua, tak kiralah apa pun nama atau jenis bangsa, dan negara.

Pada pendapat Prof. Doty, satu cara untuk menjinakkan 'asabiah melampau' ini adalah dengan mengenal 'orang lain', maksudnya, mendekati sesiapa jua yang selama ini kita tidak anggap sebagai sebahagian dari 'in-group' kita, atau 'orang kita' atau 'kroni kita'. Kata Prof Doty, mungkin kita akan dapati bahawa "well, it turns out that they want their children to be educated like mine. They have the same interest in seeing X, Y or Z to occur, just like me. It has a profound effect on how you perceive your responsibility to others. It gives you the realisation of our shared humanity and interdependence. It changes how you interact."  

Keikhsanan merujuk juga kepada psikologi keterlibatan  (psychology of engagement) yang mempengaruhi psisiologi kita juga. Keterjalinan manusia menerusi teknologi komunikasi, media sosial umpamanya, boleh dijadikan wahana dan pemacu keikhsanan, bukan kebencian, syak wasangka, curiga, dengki dan sebagainya.

Mengenal 'orang lain' atau 'satu sama lain' juga sering dikuliahkan pada abang yang rock ni oleh aruah ayahanda, guru-guru dan rakan-rakan yang alim dan warak, berdasarkan sepotong ayat dalam Quran yang abang tak ingat surah dan nombor ayatnya (semasa menulis ni). Ia merupakan susulan dari ciri 'kepelbagaian' yang Allah ciptakan untuk manusia (pelbagai bangsa). Dalam kepelbagaian, ad kesatuan, itulah yang selalu dilaungkan oleh otai abang Sulaiman Esa, yang menyahut laungan otai dia, Allahyarham Ismail Faruqi.

Abang yang rock ni juga sering dikhutbahkan oleh aruah ayahanda tentang  pesanan (hadis) Nabi Muhammad S.A.W agar kita tidak melakukan perkara yang kita sendiri tidak suka orang lain lakukan pada diri kita. Mensejahterakan silaturrahim memanjangkan umur, ini dah ditanam dalam pelbagai budaya, termasuk budaya Islam dan resam orang Melayu, tak perlu tunggu kuliah Prof. Doty.

Mengenal orang lain juga dikategorikan dalam kerangkan 'habluminannas' atau hubungan sesama manusia, yang wajib disejahtera atau dilestarikan. Putusnya hubungan sesama manusia adalah benih kehancuran (juga ketamadunan). Kalau tak nak bertegur dan berkawan pun, sekurang-kurangnya tak bermusuh, panjangkan doa yang baik-baik, atau hidupkan berbaik sangka. Salah satu dari amanah manusia sebagai khalifah adalah menjaga hubungan sesama umat manusia (manusia ok, sejagat, merentas segala bentuk identifikasi). Gitulah yang abang faham lebih kurang, dari guru-guru.
 
Ringkasnya, mengenal-mendekati-mengetahui-memahami 'orang lain' adalah denai mencapai keikhsanan. Abang juga ingin masukkan 'makhluk lain' (tumbuhan, binatang, organisma, termasuklah makhluk halus) dalam hal mengenal ini.  Bila ada rasa ikhsan, ada rasa hormat.

Pada abang la (bukan 'bangla' ya), naratif dalaman yang terbina dari mengenal satu sama lain ini adalah naratif yang inklusif, dipacu oleh rasa ikhsan (compassion) dan hormat (respect). Ia menjadi alternatif dan pengimbang untuk naratif ekslusif asabiah terlajak, yang dipacu oleh rasa angkuh (juga dengki serta curiga).

Dalam amalan akademik, mengenal-mendekati-mengetahui-memahami 'orang lain' dirujuk sebagai kaedah pengumpulan data primer, langsung dari sumber subjek (orang lain) yang ingin dikenali. Ini termasuklah pi mengadap, berjumpa, berbual, berkongsi pendapat dan rasa, bertukar pandangan dan rasa, dengan subjek yang ingin dikenali, dalam persekitaran atau habitat dia (bukan kita). Ini membolehkan kita membina rasa ikhsan, dan memahami 'naratif dalaman' nya. Boleh panjang umur ok.

Monday, 12 June 2017

TOLONG SEORANG MANUSIA & MENCAPAI TAHAP 'INTERNATIONAL'.

Maaf, ni nak panjangkan pesan yg rasanya baik. 

"Tolong seorang manusia, buat baik pada seorang manusia, sama dgn tolong seluruh umat manusia."

"Jika nak capai tahap 'international', selamilah sedalam2nya yg 'local', termasuk dlm jiwa-sanubari diri sendiri."

Jika baik, alhamdulillah. Jika tak, lupakan je, takpa. 

RACUN TGH KELUAR

Bulan Ramadhan ni byk toksid (racun) sakit timbul (keluar) dlm media sosial, termasuklah yg beri komen, respon, reaksi, ulasan, spin, analisis yg juga sakit. Toksid kena keluar dulu, baru boleh pulih, insyaAllah.


3 TAHUN DAH BAPAK PINDAH


DAH 3 TAHUN

"Tuhan... Mana mungkin aku tidak merindui suara itu.  Suara lunak itu mengazankan kelahiran ku. Suara qari itu mengajar ku seni berlagu. Suara guru itu lantang mendidik ku di sekolah dulu. Suara merdu itu sering mengimamkan solat jemaah ku di rumah di masjid.  Suara khatib itu menyampai khutbah solat jumaat ku. Suara syahdu tuan guru itu kerap mengisi kuliah subuhku. Sore tadi...tenungan sayunya, genggaman lemah tangannya seolah ingin membisikkan sesuatu. Namun suara emas itu masih tidak berdaya dilontarkan. Tuhan... Mana mungkin tidak aku merindui suara itu."

Zaharul Lailiddin B Saidon.


"Bapak saya selalu ingatkan, org yg paling kuat ialah org yg paling sabar dlm menahan nafsunya."



"Dalam ruang ni lah dulu, sekitar 70an, bapak saya mengajar. Dia mengajar sepenuh jiwa raga. Memang dia garang, tapi bertempat & dipacu oleh rasa kasih dan belas yg dalam terhadap anak2 murid dia."



"Bapak saya pernah mengajar di sini, di ruang ini, sekitar 70an dulu. Saya sendiri pernah belajar di sini. Bila saya lihat bapak saya meniti hari-hari terakhir dia terlantar di katil hospital dgn sabar, byk soalan menyerang minda saya sampai hati saya sgt penat. Apa sebenarnya yg saya cari dan kejar sangat selama ini? Ijazah, jawatan, gelaran, pangkat, rumah dan kereta besar, pujian, anugerah manusia, kekayaan, kemasyuran dan segala benda yg boleh disukat-sakat, dibanding2, dikira dicongak? Itukah yg mentakrif siapa saya? Itukah asas kesejahteraan dan kebahagiaan? Akhirnya apa yg sebenarnya penting dlm hidup ni? Apa sebenarnya pelaburan yg berterusan? Cukupke bekalan yg ada? Minta maafla ya."



Assalamu'alaikum Bapak. 3 tahun dah Bapak pindah. Sini redup.

Friday, 9 June 2017

JAGALAH KESEJAHTERAAN RUANG BATIN KITA

Bayangkan medan getaran rendah-berat yg sakit seperti berikut:

Marah, berang, bengang, geram, sakit-hati, meluat, menyampah, tak suka, benci, iri-hati, dengki, hasad, dendam, risau, khuatir, gusar, sedih, putus asa/harapan, kesal, rasa bersalah, keliru, rungsing, terganggu, tamak, tak bersyukur, tak puas hati, tak rela, tak terima, tak redha, hasrat tak capai, kecil-hati, jauh-hati, terluka, rajuk, sayu, pilu, rindu. 

Bayangkan getaran di atas dipanggil oleh seorang yg tak stabil getarannya. Kemudian disumbat dlm sebuah ruang tanpa diatur dan diimbang dgn julat getaran sihat yg tinggi-ringan. Pengunjung yg masuk ruang itu boleh sakit dan rosak batinnya, selalunya tanpa disedari. 

Jagalah kesejahteraan ruang batin kita.

 








MEDAN GETARAN TENAGA KUANTUM

Ruang galeri adalah medan getaran tenaga kuantum yg halus. Atur la elok2 jgn sampai rosakkan batin manusia yg mengunjunginya. 

Sebab itulah, yg mengaturnya perlu stabil dan laraskan tenaga kuantum halusnya terlebih dulu. Bukannya main 'ku-ator' je sayang oii. 

Stay osem uol. 



Thursday, 8 June 2017

RUMI


RUMI

25. 
The universe is not outside of you. Look inside yourself, everything that you want you already are.

24. 
Actually, your soul and mine are the same, we appear and disappear in each other.

23. 
Don’t be satisfied with stories, how things have gone with others. Unfold your own myth.

22. 
Raise your words not your voice. It is rain that grows flowers not thunder.

21. 
Know that one day, your pain will become your cure

20. 
Your heart knows the way, run in that direction

19.
These pains you feel are messengers, listen to them.

18. 
I know you’re tired but come, this is the way

17. 
Be patient where you sit in the dark, the dawn is coming

16. 
Stop acting so small, you are the universe in ecstatic motion

15. 
Let yourself be silently drawn by the strange pull of what you really love. It will not lead you astray.

14. 
It’s your road and yours alone others may walk it with you, but no one can walk it for you.

13. 
Everyone has been made for some particular work and the desire for that work has been put in every heart.

12. 
Why are you so enchanted by this world, when a mine of gold lies within you?

11.
Love is the bridge between you and everything.

10. 
If you find me not within you, you will never find me. For I have been with you, from the beginning of me

9. 
If you are irritated by every rub, how will you be polished?

8.
Let the beauty of what you love be what you do.

7.
Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it.

6.
In your light I learn how to love. In your beauty, how to make poems. You dance inside my chest where no-one sees you, but sometimes I do, and that sight becomes this art.

5. 
What you seek is seeking you.

4. 
Yesterday I was clever so I wanted to change the world, today I am wise, so I am changing myself.

3. 
Lovers don’t finally meet somewhere, they are in each other all along.

2. 
There is a voice that doesn’t use words, listen.

1.
The wound is the place where the light enters you

Sunday, 4 June 2017

SAINS DAN LINGUISTIK DISEBALIK 'ARRIVAL (2016)'

Satu ulasan yg osem tentang filem 'Arrival' yg aku terserempak dlm fb. 
Oleh Zamir Mohyedin.

Moga dpt pencerahan, 


SAINS DAN LINGUISTIK DISEBALIK 'ARRIVAL (2016)'

Aku perhati, antara kelemahan filem sains fiksyen adalah tarikan pada peringkat awal iaitu tajuk dan kaver.

Kau perhatikan tajuk dan kaver filem 'Interstellar', 'Martian', 'Gravity' dan yang aku baru tengok semalam, 'Arrival'.

Kavernya 'kosong' dan 'sunyi', ditambah pula tajuknya sepatah perkataan cuma. Perkataan itu pula adalah jargon sains. 

Aku masih tak nampak lagi macam mana orang boleh tergerak nak mencuba tonton filem-filem ini pada peringkat awal sedangkan tarikan awal saja dah tak cantik.

'Martian' dan 'Gravity' itu pun aku tak tonton lagi, tahu?

Okey, filem 'Arrival' ini dia lebih kepada intelektual sentrik. Tak ada aksi apa pun. Tapi pengolahan dan penyampaian cerita yang membuatkan cerita ini jadi menarik walaupun ada orang tak faham.

Aku cuma nak kongsi pengetahuan disebalik filem ini.

1. Adakah Alien wujud?

Aku ada naikkan artikel ini, sila rujuk pautan berikut,

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1456243117729195&set=a.461154530571397.101937.100000305631702&type=3&theater

Dalam artikel itu ada sembang manusia pernah mendapat isyarat daripada angkasa, pelaburan yang dilakukan untuk mencari tamadung asing, reaksi dan bancian manusia terhadap kedatangan alien.

Carl Sagan pernah berkata, "Sama ada kita hidup seorang ataupun ada makhluk asing di alam ini, kedua-dua jawapan sangat menakutkan."

2. Ortografi tak linear (non-linear orthography)

Dalam filem ini watak Dr. Louis Banks kata, "Mereka (alien) gunakan ortigrafi tak linear. Adakah mereka berfikir macam itu juga?"

Okey, kita pergi satu-satu. Apa itu ortografi?

Ortografi adalah salah satu daripada disiplin linguistik. Linguistik ini bukan orang yang belajar banyak bahasa tapi orang yang belajar sifat-sifat bahasa seperti bagaimana bahasa dibentuk, bagaimana bahasa mempengaruhi budaya, bagaimana bahasa mempengaruhi sosial, dan macam-macam lagi.

Ortografi pula adalah set peraturan bagaimana bahasa itu ditulis termasuk bagaimana ia dieja dan disebut. Bahasa manusia adalah linear.

Linear ini maksudnya ada arah dan 'cause-effect'. Contohnya bahasa Inggeris ditulis dari kiri ke kanan. Bahasa Arab ditulis dari kanan ke kiri. Bahasa Mandarin dari atas ke bawah.

Bahasa jadi tak linear bila tak ada arah dan susunannya menjadi rawak. Contohnya macam dalam filem 'Arrival' ini tunjukkan. Struktur tulisan alien semua berbentuk bulat, tak ada permulaan dan pengakhiran kerana permulaan dan pegakhiran berada di satu tempat yang sama.

Kemudian, susunanya pula rawak (random) sehingga kalau ikut pemahaman kita, ia macam tak logik. Contoh mudah, 

"Aku Zamir." Tapi tulisan tak linear ini boleh jadi "Zamir aku" ikut suka dia. Ini baru dua patah. Kalau banyak patah perkataan, kadar kerawakan lagi tinggi dan sukar untuk dibaca.

3. Hubungan antara Linguistik dan Minda.

Sekali lagi aku petik kata-kata Dr. Banks, "Mereka (alien) gunakan ortigrafi tak linear. Adakah mereka berfikir macam itu juga?"

Ya, adakah bahasa mempengaruhi pemikiran manusia?

Pada tahun 1940, Edward Sapir dan Benjamin Whorf pernah mengusulkan hipotesis bahawa bahasa membentuk minda manusia. 

Mereka menyatakan struktur bahasa menentukan bagaimana kita melihat dunia ini. Hipotesis mereka ini dipanggil sebagai 'Relativiti Linguistik'.

Dalam filem ini menunjukkan bagaimana berbezanya alien membentuk konsep masa dengan manusia membentuk konsep masa.

Bahasa manusia yang linear membuatkan manusia melihat dunia menjadi linear iaitu dunia bergerak dari masa lalu dan terus bergerak ke depan, satu-satu dan ia tak berlaku dalam satu masa.

Bahasa alien yang tak linear membuatkan alien melihat dunia dalam keadaan tak linear. Bagi mereka, tak ada istilah masa depan dan masa lalu kerana semuanya berlaku dalam satu masa seperti mana permulaan dan pengakhiran tulisan mereka berada di satu tempat yang sama.

Konsep masa alien ini dapat dlihat oleh diri Dr. Banks sendiri yang mengalami visi atau mimpi dia melihat dirinya di masa lalu dan masa depan setelah menerima 'hadiah' daripada alien tersebut.

4. Pemahaman Baru Tentang Masa?

Otak adalah organ yang misteri. Manusia belum dapat memahami otak secara sepenuhnya. 

Dalam awal filem ini, Dr. Banks ada kata, "Memory is a strange thing, bound by the order of time."

Aku fikir filem ini cuba melunakkan hipotesis Sapir dan Whorf tadi. Hipotesis mereka ini sebenarnya agak kontroversi dan banyak tentangan.

Memori kita tersusun dalam bentuk aturan dan linear. Maksudnya, kita ingat suatu perkara dalam bentuk aturan dari masa lalu, hinggalah ke masa kini.

Tapi, filem ini cuba nak meneroka sekiranya manusia mampu menstrukturkan bahasa menjadi tak linear, otak akan akan mula 'rewired' menjadi tak linear, lantas menjadikan memori kita tak teratur dan tak linear.

Kemudian, menjadikan manusia mampu melihat masa hadapan.

Seterusnya, ia menjadi masa itu tak linear. Masa tak linear ini macam tak ada konsep masa lalu dan masa depan, sebab ia berlaku dalam 'bulatan' dalam masa yang sama.

Benda ini pula akan membawa kita kepada pengetahuan lain tentang realiti yang dibina oleh persepsi manusia. Aku ada tulis artikel pasal ini. Boleh rujuk pautan berikut,

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1452890938064413&set=a.461154530571397.101937.100000305631702&type=3&theater

Adakah apa yang kita lihat di hadapan kita benar-benar wujud ataupun sekadar hologram daripada otak ktia sendiri.

5. Apakah bahasa sejagat (universal language)?

Bahasa sejagat, semua orang kena setuju, ia adalah matematik. Bukan bahasa Melayu, bukan bahasa Inggeris. Apatah lagi bahasa Arab.

Dalam realiti, apabila bertemu dengan alien, saintis memang bercadang nak gunakan bahasa matematik untuk berkomunikasi. Kita boleh nampak Dr. Ian cuba nak cari kalau alien ada gunakan 'nombor Fibonacci' ataupun 'nombor perdana' (prime number).

Sebab matematik adalah 'bahasa' yang alam. Bahasa yang membentuk struktur-struktur alam. Di mana pun alien duduk, ia duduk di alam yang sama dengan manusia. 

Bahasa sejagat yang dibawa oleh filem ini adalah bahasa alien tersebut. Ia masih mengandungi struktur matematik, cuma penulisannya sukar difahami oleh manusia kerana rawak dan tak linear.

Ia boleh jadi juga, bahasa tersebut membawa persamaan matematik yang baru sepeti yang Dr. Ian mahu mencari formula mengatasi kelajuan cahaya.

6. Adakah manusia mampu memindahkan minda mereka ke masa hadapan?

Bila fikirkan soal ini, aku teringat dua perkara iaitu 'Steins Gate' dan 'Quantum Teleportation'.

Steins Gate adalah anime tentang masa. Dalam anime ini, ada ditunjukkan babak watak utama mampu memindahkan memori dan minda mereka ke masa lalu.

Tapi dalam filem ini, memori Dr. Banks boleh ke mana-mana seperti tiada aturan kerana memorinya telah dicabut daripada konsep masa yang linear.

Quantum Teleportation ini pula ada perbincangan yang sangat panjang. Tapi aku ringkaskan. 

Kemajuan manusia dalam mekanik kuantum telah membuatkan manusia rasa mampu teleport manusia ke mana-mana saja.

Ini pun mereka ada bincang pasal pemindahan jasad dan minda. Adakah cukup pindahkan minda saja ataupun perlu pindahkan kedua-duanya sekali.

Sifat kuantum itu menjadikan quantum teleportation menjadi sangat rumit.

7. Adakah masa mampu jadi tak linear?

Kalau ikut pengetahuan manusia kini, masa tak mampu jadi tak linear. Menurut Einstein, ruang dan masa bersatu. Ruang terus berkembang ke depan, jadi masa pun akan terus gerak ke depan.

Ia tak mampu bergerak ke belakang ataupun pusing secara bulatan sesuka hati jadi tak linear. Perkara ini disebabkan oleh hukum termodinamik kedua iaitu entropi.

Entropi telah menyebabkan masa mempunyai arah dan arah itu pula ke depan dan ia menjadi linear.

Kalau kita tak bersetuju dengan hipotesis relativiti linguistik tadi, mungkin kita bersetuju dengan hukum ini.

8. Adakah terdapat sesuatu yang lebih laju daripada cahaya?

Dr. Ian dalam filem ini tertanya-tanya dan mencari formula daripada alien tentang pengetahuan sesuatu yang lebih laju daripada cahaya.

Kalau ikut teori relativiti Einstein, memang tiada apa yang boleh bergerak melebih cahaya.

Tapi, terdapat beberapa fenomena yang menyanggah perkara tersebut seperti fenomena keterbelitan kuantum (quantum entanglement). Nak cerita panjang pulak. 

Tapi benda ini yang menyebabkan Einstein menghabiskan seumur hidup dia untuk mencari sifat deterministik kuantum. Sebab ini juga dia tak suka dengan mekanik kuantum sebab menyanggah teori relativiti dia sendiri.

Satu lagi fenomena adalah kejadian inflasi sewaktu Big Bang. Pada waktu inflasi ini, ruang-masa berkembang melebih kelajuan cahaya.

Sebenarnya agak sesuai dengan istilah 'nothing can go faster than light' sebab ruang itu sendiri adalah kosong dan 'nothing'.

INFORMATION & DATA

Information and data do not touch people's hearts, wokay. 

APASAL LA LU SUKA CARI & VIRALKAN PENYAKIT??


APASAL LA LU SUKA CARI & VIRALKAN PENYAKIT??

dan Kenapa (Why) #gemabelas2017 ? 

Cakap terus-terang je la ya. Sebab kita ni sakit! dan selalunya suka sgt 'cari penyakit' (termasuk yg tulis ni). Ya, sebab tahap kesihatan mental kita kritikal walaupun ramai taknak mengaku. Ada yg suka tunding pd org lain, atau hanya pandai komen, ulas, membahan, men'spin' dan viralkan kes2 mental tak sihat ni saja, selalunya dari satu sumber saja dan tanpa usul periksa. Masalah kesihatan mental menyerang semua org tanpa mengira label di dahi - budak2, org2 muda, tua, org seni, org sains, ahli2 politik, org2 yg mengaku alim, pemimpin, pendidik, pelajar universiti, dll. 
Kita semua amat perlu 'saling-menyembuh', sekarang, setiap sekarang. Belas itu menyembuh. Belasah itu membunuh. Ihsan dan memaafkan itu menyembuh. Jomla gemakan belas, bukan belasah. Moga kita semua sejahtera dlm dakapan kasih dan belas. Sentiasa osem, anda semua!

(Lets b direct. Because we are sick! and usually like to attract sickness (including the guy who is writing this).  Yez, the level of our mental health is critical, though many dont want to admit. There are those who like to point fingers, or only good in commenting, reviewing, exploiting, spinning and viraling such mental cases, usually based on one source and without further investigation. Mental health problems can inflict anybody regardless of what label one wears on his/her forehead - kids, young and old people, science people, art people, politicians, people who claim they are pious, leaders, educators, university students, etc. All of us need to heal each other, now, every now. Compassion heals. Mercy and forgiveness heal. Hate kills. Join us in echoing compassion, not hate. May all of us b happy in the embrace of love and compassion. Stay awesome uall!. #belasinsan #belasalam #balaiseninegara

BELAS DALAM BAHAS

Cairkan fikir jadi zikir.


Tanamkan zikir dalam fikir
agar ada belas dalam bahas.


Fikir utk akal, zikir utk kalbu
Bila kedua-dua bersatu
'May the force b with u'. 

TENAGA KUANTUM

Fikiran dan perasaan kita saling bertaut, yg secara kolektif membentuk medan tenaga yg melingkari hidup kita sbg sebuah komuniti, masyarakat, lokal dan global. 

Apa yg kita PILIH utk fikir dan rasa secara kolektif pd setiap detik, akan membentuk apa yg kita alami secara kolektif pada setiap detik, dan masa depan. 

Alangkah bagusnya jika tenaga yg dibazirkan utk kutuk-mengutuk, sindir-menyindir, hentam-menghentan, maki-hamun, umpat mengumpat, viral-meviral & bahan-membahan digunakan utk mendoakan yg baik2 utk kesejahteraan diri, keluarga, semua manusia, semua makhluk dan seluruh alam. 

Fokuskanlah tenaga kuantum (fikiran dan perasaan kita yg saling-terpaut itu) ke arah menghasilkan medan tenaga yg sejahtera utk persekitaran kita.  

Sekian pesanan khidmat masyarakat tanpa penaja. 

Friday, 2 June 2017

GANGGUAN MENTAL.

Antara tanda2 gangguan kesihatan mental adalah memilih utk cepat2 memberi dan menyebarkan reaksi terhadap satu sumber viral tanpa usul-periksa dan tanpa meninjau sumber2 lain. Ijazah termasuk PHD tidak menjamin seseorang itu terselamat dari gangguan ini. 

Dikirimkan doa pendinding.

MANY SHADES OF A STORY

There are many different sides and shades of a story. Yet, even the so-called 'sober' and 'academic' individuals can fall into the laziness of subscribing to only one side or 'source'. 

Wednesday, 31 May 2017

PENYEMBUHAN VISUAL

Mengalami karya2 yg dilukis dgn bersungguh2, tekun & penuh kemahiran krn dipacu oleh kasih sayang serta rasa belas, amat menyembuhkan. 


Saya berdoa agar lebih ramai lagi dpt mengalami penyembuhan sebegini. 

WONDER WOMEN KEDAYAN


Nama dia Sahbah bt Sisa, 49, 'wonder women' Kedayan di Lawas. Biar dia busuk dilumur peluh, lumpur dan selut utk cari lokan celah paya bahaya, asal hidup anaknya Ain Jadan, terus wangi. Membongkok dlm terik sambil menepis serangan nyamuk bukanlah 'spesifikasi tugas' yg mudah. Lukisan anaknya itu hanyalah hasil benda, yg abadi adalah kasih tak bertepi yg ditanam dalam jiwa Ain Jadan. 


(Her name is Sahbah bt Sisa, a Kedayan 'wonder women' from Lawas. Her 'job spec' includes enduring the bad smell of mud in a dangerous swamp habitat, bending her body while fencing off mosquitos under the flaming sun. All those are pale in comparison to the joy of securing a beautiful future for her daughter Ain Jadan. Her daughter's painting is just a thing, what is eternal is unconditional love that she had planted in the heart of Ain Jadan). #gemaBELAS2017 #BELASinsan #BELASalam #balaiseninegara






RETURN OF INVESTMENT

Enlightening awesome happenings emerge when we focus and invest our energy on those whom we love, care & like (not the other way around, as wierdly preferred by some, through their social
media postings for examples). Thats my ceposen. Stay awesome u all. We r blessed.


Tuesday, 30 May 2017

SMILE TO THE UNIVERSE

Give a hearty smile to the Universe (through one's social media postings, for an obvious example), insyaAllah one will receive likewise smile through so many unxpected circumstances in return.


The green lines were generated from a motion-captered movement of a point (tip of a middle finger) during takbiratulihram and rukuk. 

AJUNG BERLABUH - VISUALISASI PENYEMBUHAN & BELAS-DIRI

Karya 'Ajung Berlabuh' oleh Farahani Mahadi menggemakan dgn santun semangat kasih, belas dan kemaafan. Ia adalah karya instalasi bersandar-komuniti yg terdiri dari gantungan bot-bot kecil terapung di atas sebuah lukisan lantai yg berpusar. Karya ini merujuk kpd ritual penyembuhan tradisi masyarakat Idahan di Lahad Datu, Sabah. Ia mengajak khalayak utk merentasinya (memijak), menulis 'masalah' (isu2 yg tak terlerai, timbunan emosi dan segala jenis racun fikir dan rasa) di atas kertas utk dimasuklan ke dlm kotak, dan mengambil gula-gula yg diletak dlm bot2 kecil sebelum beredar. 'Masalah' yg dikumpul itu akan kemudiannya dihanyutkan dalam arus sungai (mungkin juga laut) oleh Farah sendiri. Keseluruhan pemasangan dan proses aksi berfungsi sebagai metafora yg intim utk 'kemaafan, melepaskan dan meneruskan'. Walaupun ia merujuk kpd tradisi, karya ini amat kontemporari jika direnung dari perspektif psikologi dan penyembuhan moden. Ia berkait secara langsung dgn dapatan yg menggusarkan tentang tahap kesihatan mental rakyat Malaysia, hasil dari kajian oleh Kementerian Kesihatan. Ia juga mesra-publik, amat menjemput dan menggetarkan aura seni-jalanan yg kacak. 




Mahadi's 'Ajung Berlabuh' echoes perfectly the spirit of love, compassion and forgiveness. It is a community-oriented pop-up installation of small boats suspended on top of a painted turbulent floor. It is based on a traditional healing ritual of Idahan, mostly in Lahad Datu Sabah. It invites the public to pass-by(step on), write down their 'problems' (unresolved issues, emotional baggage or any forms of mental-emotional toxics) on a piece of paper to be droped inside a box, and to pick-up candies from the suspended small boats before leaving. The collected 'problems' will later be floated into a river (or ocean mayb) by Farah herself. The whole set-up and performative process function as an apt metaphor for the act of 'forgiveness, letting go and moving on'. Despite its reference to folk tradition, Farah's work is very contemporary if one approaches it from a healing and psychological perspective. It relates directly to current alarming findings from a research conducted by the Ministry of Health on mental health of Malaysians. It is also public-friendly, inviting  and emits an air of a street-art charm. #gemaBELAS2017 #BELASinsan #BELASdiri #BELASalam #balaiseninegara





A LADY FARMER FROM TAMPARULI & HER SUPER-TALENTED GRANDSON

No, this is not a photograph. Its a charcoal drawing, ok. Took 2 months for Freandy Jose Pinus, 23, to complete. Freandy is a final year student at UMS (Universiti Malaysia Sabah). For me, its not just the wonderful skill, or the photo-realist style, but the presence of his nenek whom he said represents 'orang kampung biasa2'. Sungkoi Gusiang, 65 years old, has been farming and selling her produce at the famous Tamparuli Tamu (market) since she was a teenager. She reminds me of my own wonderwomen, my Bonda. I hope to share this work with folks at 'tamu' in Tamparuli and Kundasang for the next Gemabelas2017 tour in October. 

Standing in front of the drawing, I could sense the preseverence, hard-working, patience, kindness, honesty and most of all, enduring love between this women and her very humble & polite grandson-artist. I really hope he will stay humble and polite in the future. Absolutely awesome encounter. 

#gemaBELAS2017 #BELASalam #BELASinsan #balaiseninegara






Sunday, 28 May 2017

UJIAN RAMADAN

Cipta satu persepsi buruk, minta maaf dgn tak ikhlas kemudian. Ujian Ramadhan sudah bermula. 




Thursday, 18 May 2017

BELAS-AHH!

Yg belas, dipinggir dan disunyi. 
Yg belasah, dibahan dan digema. 

Patutlah tak ubah2. 


OBSES NAHI MUNGKAR

Obses sgt dgn 'nahi mungkar' sampai lupa terus 'amal ma'ruf'. 

Isshhhh...

ISI TEMPAT KOSONG

1000 org BELAS, tak ramai yg peduli.

1 orang BELASAH,...............................................................................................................(sila isi tempat kosong)

Kita dapat apa yg kita tumpu dan gemakan. 
Tolongla bangun sayang2 oi, gemakanlahBELAS.



Saturday, 13 May 2017

HAPPY MOTHER'S DAY

This is probably the most beautiful response with regards to GENDER EQUALITY issue.

Women are beautiful for the way they are. They dont become better by simply mimicking what men do. Something is not better just because a man does it.

Long article but worth it.

Feel free to SHARE 

=====

Questioner: Sarah
Reply Date: Apr 24, 2017
Question:

On March 18, 2005 Amina Wadud led the first female-led Jumu`ah Prayer. On that day, women took a huge step towards being more like men. But, did we come closer to actualizing our God-given liberation?

Consultant: Yasmin Mogahed
Answer:

Salam Sarah,

Thank you for your inspiring question!

Well, answering your question, I can say that I don’t think so.

What we so often forget is that God has honored women by giving them value in relation to God—not in relation to men. But as Western feminism erases God from the scene, there is no standard left but men.

As a result, the Western feminist is forced to find her value in relation to a man. And in so doing, she has accepted a faulty assumption. She has accepted that man is the standard, and thus a woman can never be a full human being until she becomes just like a man—the standard.

When a man cut his hair short, she wanted to cut her hair short. When a man joined the army, she wanted to join the army, and so on. She wanted these things for no other reason than because the “standard” had it.

What she didn’t recognize was that God dignifies both men and women in their distinctiveness, not their sameness. And on March 18, Muslim women made the very same mistake.

For 1,400 years, there has been a consensus of scholars that men are to lead prayer. As a Muslim woman, why does this matter? The one who leads prayer is not spiritually superior in any way.

Something is not better just because a man does it. And leading Prayer is not better just because it is leading.

Had it been the role of women or had it been more divine, why wouldn’t the Prophet have asked Lady `A’ishah or Lady Khadijah, or Lady Fatimah—the greatest women of all time—to lead?

These women were promised heaven and yet they never led prayer.

But now, for the first time in 1,400 years, we look at a man leading prayer and we think, “that’s not fair.” We think so, although God has given no special privilege to the one who leads. The imam is no higher in the eyes of God than the one who prays behind him.

On the other hand, only a woman can be a mother. And the Creator has given special privilege to a mother. The Prophet taught us that heaven lies at the feet of mothers. But no matter what a man does, he can never be a mother. So why is that not unfair?

When asked who is most deserving of our kind treatment? The Prophet replied “your mother” three times before saying “your father” only once. Isn’t that sexist? No matter what a man does, he will never be able to have the status of a mother.

And yet even when God honors us with something uniquely feminine, we are too busy trying to find our worth in reference to men, to value it or even notice it. We too have accepted men as the standard; so anything uniquely feminine is, by definition, “inferior”.

Being sensitive is an insult, becoming a mother is a degradation. In the battle between stoic rationality (considered masculine) and selfless compassion (considered feminine), rationality reigns supreme.

As soon as we accept that everything a man has and does is better, all that follows is just a knee jerk reaction: if men have it, we want it too. If men pray in the front rows, we assume this is better, so we want to pray in the front rows too.

If men lead prayer, we assume the imam is closer to God, so we want to lead prayer too.
Somewhere along the line, we’ve accepted the notion that having a position of worldly leadership is some indication of one’s position with God.

A Muslim woman does not need to degrade herself in this way. She has God as a standard. She has God to give her value; she doesn’t need a man here.

In fact, in our crusade to follow men, we, as women, never even stopped to examine the possibility that what we have is better for us. In some cases, we even gave up what was higher only to be like men.

Fifty years ago, we saw men leaving the home to work in factories. We were mothers. And yet, we saw men doing it, so we wanted to do it too. Somehow, we considered it women’s liberation to abandon the raising of another human being in order to work on a machine.
We accepted that working in a factory was superior to raising the foundation of society—just because a man did it.

Then after working, we were expected to be superhuman—the perfect mother, the perfect wife, the perfect homemaker, and have the perfect career. And while there is nothing wrong, by definition, with a woman having a career, we soon came to realize what we had sacrificed by blindly mimicking men.

We watched as our children became strangers, and soon recognized the privilege we’d given up.

And so only now—given the choice—women in the West are choosing to stay home to raise their children. According to the United States Department of Agriculture, only 31 percent of mothers with babies, and 18 percent of mothers with two or more children, are working full time.

And of those working mothers, a survey conducted by Parenting Magazine in 2000, found that 93 percent of them say they would rather be home with their kids, but are compelled to work due to “financial obligations.”

These “obligations” are imposed on women by the gender sameness of the modern West and removed from women by the gender distinctiveness of Islam.

It took women in the West almost a century of experimentation to realize a privilege given to Muslim women 1,400 years ago. Given my privilege as a woman, I only degrade myself by trying to be something I’m not, and in all honesty, don’t want to be—a man.

As women, we will never reach true liberation until we stop trying to mimic men and value the beauty in our own God given distinctiveness.

If given a choice between stoic justice and compassion, I choose compassion. And if given a choice between worldly leadership and heaven at my feet, I choose heaven.

I hope my words answer your question. In case you have any comment or you need more about the topic, please don’t hesitate to contact us again.

Wednesday, 10 May 2017

YG KASIH & BELAS.

Kasih-sayang dan belas-ihsan bukannya anekdot, 'nilai-nilai' tambah, KPI, ROI mahupun segala tanda-aras benda bersakakan ego. 

Ia adalah asas adanya manusia, semua makhluk dan seluruh alam. 


gemakanlahBELAS.

Tolonglah, tolonglah ya...gemakan BELAS. 
Belas ya, bukannya belasah tau. 

Tuesday, 25 April 2017

MARI BELAJAR BAHASA

AJAK-AJAK AYAM: 
Jemputan yg tak ikhlas dan tak bersungguh.
OK OK ORANG:
Terima jemputan secara tak ikhlas dan tak bersungguh. 

Sunday, 23 April 2017

HILANG FIKIRAN

Bila saja fikir rezki itu hanya sebagai 'duit, harta benda, kedudukan dan pangkat-gelaran' saja, aku terus teringat arwah bapak aku. Dgn serta-merta fikiran itu hilang. 

PERJALANAN TAK SAMPAI

Dalam perjalanan, kalau asyik berhenti utk bertekak dgn semua org yg memandu dgn teruk, alamat tak sampaila ke tempat yg dituju. 

MEDAN

Dari Niat jadi Getar. 
Dari Getar jadi Gelombang. Gelombang+gelombang=MEDAN

Cubalah diam bila berada dlm satu kumpulan, baru boleh rasa medannya. 




SIARAN ULANGAN

...ibu-bapa marah guru, guru marah murid, murid report pd ibu-bapa....ulang. 

...ibu-bapa hormat guru, guru kasihan pada murid, murid sayang ibu-bapa...ulang. 

Ulanglah kitaran yg sejahtera. 

KESIAN IBU-BAPA

Kurang pengalaman, kesian dgn dia.
Kurang ajor tak bertempat, kesian ibu-bapa. 

WORK DAH DIBELI KOLEKTOR

Lalu depan mata,
lintas orang lebih tua, 
Melayu pada rupa,
bagi salam dia lupa, 
jalan macam celaka, 
kawan kata, "dia memang mcm tu encik, sebab work dia dah dibeli kolektor."  

Saturday, 22 April 2017

Wednesday, 19 April 2017

JALAN PILIHAN

Jika ada rasa panazzz kocak dlm hati nak gaduh sakan bertekak atas dasar pilihan bidang, medium, bahan, teknik, alat, proses, pendekatan, sikap, sentimen, ide, isu......takpa, silakan, gua respect lu semua. 

Kalau nak sorok rasa dengki, iri hati, hasad, cemburu, benci, marah, angkuh, burok sangka, risau, rungsing, murung di sebalik segala retorika, justifikasi dan segala ayat pandai, pun silakan. 

Lu dgn 'jalan' pilihan lu, gua dgn 'jalan' pilihan gua. 

Wokay, bradah & sistah. Luv u all. 







Tuesday, 18 April 2017

BABI HUTAN

"Masuk kebun Orang pakai redah je tak bagi salam ni perangai apa ha?"
"Babi hutan!!!"

Saturday, 15 April 2017

CARI KEBENARAN

Yang cari dan nampak kesalahan, ramai.
Yang cari dan nampak kebenaran, sikit.

Jom ramaikan yg sikit ni. 

SUIZ CAHAYA

Yang bercakap tentang kegelapan, ramai. Yang menjadi cahaya, sikit.
Jom ramaikan yg sikit ni.

Mulakan dgn menekan suiz cahaya dlm hati masing2. 

MARI BELAJAR BAHASA MELAYU

'Cahaya'=tenaga=getaran=frekuensi=
gelombang=medan dari yg perlahan (kasar) hingga yg paling laju (halus), dari yg bersifat benda hingga bersifat minda dan rasa.

'Cahaya Mata' = pada pelihatan ibu dan bapa, setiap anak ialah 'cahaya' yg menerangi hidup. Cahaya itu ialah 'kasih dan belas'. 

'Mata Hati' = digunakan utk melihat, mencerap dan mengalami cahaya kasih dan belas di atas.

'Buta Hati' = tak dapat lagi melihat, mencerap dan mengalami cahaya di atas. 

'Mata Kasar' = mata kita hanya boleh melihat perkara yg kasar atau bersifat kebendaan saja. 

Sekian, pelajaran bahasa hari ini. 

Tuesday, 11 April 2017

ANTARA MENANG & MENDAMAI

Kalau pandai memenangi debat, fuhhh, dasyat tu. 

Tapi, kalau pandai mendamai dan menyatukan dua pihak yg berdebat, lagi dasyat. 

Monday, 10 April 2017

PENAWAR HATI

Penawar terbaik utk sebarang racun & penyakit ada dlm hati kita masing2.

Jom la, bersihkan sama2.

(Bakal Menteri Kesihatan & Kesejahteraan)

Sunday, 9 April 2017

PENAWAR

Racun paling bahaya datang dari fikiran dan perasaan kita sendiri. Penawar pun dari situ juga. 

Jomla cari penawar. 

Saturday, 8 April 2017

Friday, 7 April 2017

SIAPA YG LAYAK DIPANGGIL HERO?

"Nina, Tok Wan cakap 'Hero' ialah orang yg SABAR."

PERANGKAP JAHIL & JAHAT.

Yg prasan pandai dan baik, ramai. Malangnya mereka suka memberi tumpuan kepada yg jahil dan jahat. 

Rupa2nya, yg prasan pandai dan baik ni pun sama jahil dan jahat juga. 

Ishhhh, ishhh, ishhh. 

BERILAH TUMPUAN PADA YG KITA MAHU.

Memberikan tumpuan kpd seorang yg berkata2 dgn jahil dan benci tentang sesuatu isu, hanyalah akan meminggirkan ramai org2 jujur yg dah bertahun2 berjuang & bergelut dlm usaha menangani isu tersebut. Akhirnya org jahil-pembenci oportunis dan tak memberi apa2 jadi popular, sedang ramai lain yg jujur akan terpinggir atau lupus terus. Tolongla sedor sayang oi. Berubahlah. Berilah tumpuan pada kata2 dan usaha manusia yg kita mahu perkasakan. 

Wednesday, 5 April 2017

ARTIST

Instead of asking how to b an artist, why dont u ask why do you want to call yourself an 'artist'? 

Thursday, 30 March 2017

GETARAN JIWA (PART 2)

Andai dipisah lagu dan irama, lemah tiada berjiwa, hampa. 
(If one parted the heart from the mind, weak one will b without higher consciousness, regretful.)


PELUKIS

Kalau buat 'art', jadi 'artis'.
Kalau 'peluk', jadi 'pelukis'. 



GETARAN JIWA = CONSCIOUSNESS


Satu hipotesis P.Ramlee dlm bahasa kuantum. 


GETARAN JIWA (CONSCIOUSNESS)
"Getaran Jiwa (consciousness)
Melanda hati ku (is enveloping me)
Tersusun nada (frequencies)
Irama & lagu (of the heart and the mind)

Walau hanya sederhana (though in moderation)
Tetapi tak mengapa (it is still fine)
Moga dapat membangkitan (hope it may awaken)
Sedarlah kamu wahai insan (the humanity towards a higher awareness)

Tak mungkin hilang irama dan lagu (energy cannot b destroyed)
Bagaikan kumbang sentiasa bermadu (its part of Nature) 
Andai dipisah lagu dan irama (if one parted the mind from the heart)
Lemah tiada berjiwa(weak without consciousness we will be)
Hampa (in regret)"


Alfatihah buat Allahyarham P. Ramlee.

Wednesday, 29 March 2017

KUMPUL


Ada yg kumpul seni kontemporari.  Osem. 

Ada yg kumpul pahala, sambil kumpul seni kontemporari. Lagi osem. 

Monday, 27 March 2017

THE DOOR

"I have lived in the lip of reasons, waiting for answer, knocking on a door. It opens. I've been knocking from inside."
Rumi

OSEM MELAYU

Bahasa Melayu utk 'osem' tu apa?

Sunday, 26 March 2017

WHY WE NEED COMPASSION (BELAS)

A: Im trying to stop focusing on bad people that I hate and angry about. But I can't. 
B: Why?
A: After so many years, I found that I am addicted to them. Now I secretly want them to be around. 
B: You are not addicted to them, you are addicted to hate and anger. You only want to breed more hate and anger until they consume you and everyone you care about. Come, let me give you a hug.



We need it to stop shits and toxics from spreading. 

Saturday, 25 March 2017

STARRY, STARRY NIGHT


"Vincent (Starry, Starry Night)"

Starry, starry night
Paint your palette blue and gray
Look out on a summer's day
With eyes that know the darkness in my soul

Shadows on the hills 
Sketch the trees and the daffodils
Catch the breeze and the winter chills
In colors on the snowy linen land

Now I understand
What you tried to say to me
And how you suffered for your sanity
And how you tried to set them free

They would not listen, they did not know how
Perhaps they'll listen now

Starry, starry night
Flaming flowers that brightly blaze
Swirling clouds in violet haze
Reflect in Vincent's eyes of china blue

Colors changing hue
Morning fields of amber grain
Weathered faces lined in pain
Are soothed beneath the artist's loving hand

Now I understand
What you tried to say to me
And how you suffered for your sanity
And how you tried to set them free

They would not listen, they did not know how
Perhaps they'll listen now

For they could not love you
But still your love was true
And when no hope was left in sight
On that starry, starry night

You took your life, as lovers often do
But I could've told you Vincent
This world was never meant for
One as beautiful as you

Starry, starry night
Portraits hung in empty halls
Frame-less heads on nameless walls
With eyes that watch the world and can't forget

Like the strangers that you've met
The ragged men in ragged clothes
The silver thorn of bloody rose
Lie crushed and broken on the virgin snow

Now I think I know
What you tried to say to me
And how you suffered for your sanity
And how you tried to set them free

They would not listen, they're not listening still
Perhaps they never will

(Lyric by Don Mclean)


Now I think I know
What you tried to say to me
And how you suffered for your sanity
And how you tried to set them free




"I have lived in the lip of reasons, waiting for answer, knocking on a door. It opens. I've been knocking from inside."
Rumi