Saturday, 24 February 2018

MASAK DGN CINTA


Sambil menu 'all stars' berkumandang dlm gelombang kuantum, frekuensi baunya bertasbih dgn bukit Teruna:


1. Gulai-Lauk 

Tempoyak ikan patin, singgang ikan temenung, asam pedas pari atau bawal, lemak suhun, lemak pedas ketam atau daging salai, siakap stim halia (sori, kari dan tomyam takda dlm senarai)


2. Goreng, goreng pedas jub-buster (jgn tanya apa maksud), goreng kari, bakar:

Bilis, Temenung, talapia, keli, bawal, siakap, merah, udang, ketam (sori, ayam dan daging takda dlm senarai)


3. Rebus 

Temenung, ketam. 


3. Sambal air mata

Sambal belacan, sambal tumis udang petai, sambal belacan dgn tempoyak, sambal cili padi hijau dgn tempoyak, sambal belacan dgn kuinin, sambal kelapa dgn ikan masin.


4. Ulam 

Petai bakor, jering muda, temu, pegaga, bendi dan sayur rebus


5. Ringan tapi power

Kerabu kerang, ikan masin, telur masin


6. Istimewa:

Nasi ayam asal mahmoodiah, laksa johor asli, soto syahdu, mee rebus tulang tanpa bidaah


7. Manis:

Buboq kacang, buboq gandum. 


Kemunculan mereka di dapur dan laman

#kebunDsedim adalah didamkan tanpa was-was. 



#belasalam #belaswarisan #tanambelas

No comments:

Post a Comment

AYAHKU & NELAYAN

(Selepas "Ayahku dan Angkasawan" oleh Ibrahim Hussein) Kita singgah ke Kampung Baru, Manjung, Perak. Ini pekan nelayan. Dekat deng...